RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
Знак за качество за европейски проект на ГПЧЕ „Христо Ботев”
Знак за качество за  европейски проект на ГПЧЕ „Христо Ботев”В края на 2014 година Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Националната агенция за България по Програма „Учене през целия живот“ и Програма „Еразъм+”, прави обзор на осъществените през 2014 година дейности и постигнатите успехи по европейските програми за образование и обучение. За да отбележи обширната и ползотворна работа, реализирана в България, на 16.12.2014г. в зали „Роял 1, 2 и 3“ на хотел „София Хотел Балкан“ в град София центърът проведе своята Годишна Валоризационна конференция. В престижния форум официални гости бяха г-жа Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката при Народното събрание на Република България, проф. Костадин Костадинов – заместник- министър на образованието и науката, г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, г-жа Лора Махлелиева-Кларксън – изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси. Конференцията включваше официална церемония по награждаване със сертификат за качество на организации, чиято работа е отличена за успешно изпълнение на проекти в рамките на секторните програми „Коменски”, „Леонардо да Винчи”, „Грюндвиг” и „Еразъм”.
Палитра от медали спечелиха математиците от ГПЧЕ „Христо Ботев”
Палитра от медали спечелиха математиците от  ГПЧЕ „Христо Ботев”или

Да си студент още от днес – това е така за математиците от единадесети и дванадесети клас на езиковата гимназия

На 29 ноември 2014 година Съюзът на математиците – секция Кърджали проведе за четиринадесети път Областен математически турнир, в който участваха ученици от 3 до 12 клас. Темата за всеки клас се изготвя от екип, под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН. Жури на турнира бяха проф. Рахнев- декан на ФМИ на ПУ, проф. К. Гъров – ПУ, доц. д-р Росен Николаев – ръководител катедра „Приложна математика” на Икономическия университет във Варна и ас. Йордан Петков от Икономически университет Варна.
В оспорвана надпревара с ученици от математически и природо-математически гимназии от Кърджали, Хасково, Свиленград, Димитровград, Пловдив и други училища от региона младите математици от ГПЧЕ „христо ботев” се представиха достойно и завоюваха призови места. В осми клас Павел Светлозаров Сарлов - спечели сребърен медал, а на трето място се класира Симеон Александров Кьосев –с бронзов медал. Отлично се представи Александър Георгиев Георгиев от 10 клас, класиран на трето място с бронзов медал. В единадесети клас нашият Георги Базлянков беше без конкуренция. Със своя математически ум и изключителни знания той, единствен в турнира от всички участвали ученици, получи максималният брой точки за състезанието и заслужено спечели първо място и златен медал и оценка отличен (6,00) за прием в Икономически университет Варна.
Стипендианти на Американска фондация за България
Ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев”гр. Кърджали съобщава на всички ученици, че на 26.11.2014г. бяха получени резултатите от класирането на стипендианти на Американска фондация за България. Доволни сме да съобщим имената на учениците спечелили стипендия за учебната 2014-2015 година в раздел чужди езици и хуманитарни науки:

1. Айнур Ариф Билял – 11 Н1 - чужди езици
2. Гергана Илкова Вакарелова – 11 Н2 - чужди езици
3. Антония Антонова Панайотова – 12 А1 - чужди езици
4. Николета Василева Василева – 12 А1 - чужди езици
5. Велислава-Михаела Даниелова Крачунова – 12 А2 - чужди езици
6. Мирослава Мирославова Яворова – 12 А2 чужди езици
7. Юзлем Ариф Юмер – 12 А2 - чужди езици
8. Мария Илиянова Русинова – 12 А2 - хуманитарни науки
9. Денис Ниязи Шакир - 12 Н1 - чужди езици

Ръководството на училището поздравява всички тях и техните преподаватели и им пожелава много бъдещи успехи.
Класиране на ученици на национален кръг на Национално многоезично състезание 2014г
Ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев”гр. Кърджали съобщава на всички ученици, че на 25.11.2014г. бяха получени резултатите от проверката на националната комисия на Националното многоезично състезание 2014г. Горди сме да обявим, че в раздел слушане на немски език, писане на английски език от 25 ученици допуснати до национален кръг ГПЧЕ „Христо Ботев” има допуснати 10 представители, а именно:

1. Слави Любомиров Тодоров 10 А1
2. Тодор Ненков Станев 11 А2
3. Елвира Нейчева Иванова 11 А1
4. Румяна Евгениева Руменова 11 А2
5. Хакан Сунай Халил 11 А2
6. Мерием Осман Исмаил 11 А2
7. Айтен Джелял Махмуд 11 А2
8. Сериде Йълмаз Бекир 11 А2
9. Филиз Сюлейман 11 А1
10. Айсун Ахмед Юсуф 11 А1

В раздел слушане на английски език, писане на немски език също
имаме 3 класирани представители от училището:

1. Онур Неджатин Емин 10 Н2
2. Йоана Веселинова Иванова 10 Н1
3. Айнур Ариф Билял 11 Н1

Всички те ще представят гимназията на националния кръг на
състезанието, който ще се проведе в Пловдив на 29.11.2014г.
Ръководството на училището благодари на тях и на техните преподаватели за успешното им представяне и им пожелава успехи и на следващия кръг.
„Гражданите” на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали избраха Парламентарна република
„Гражданите” на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали  избраха Парламентарна републикаПървият референдум в най-новата история на Република ГПЧЕ „Христо Ботев”, проведен на 22 ноември 2014 година по темата за юридическия статут на суверенната област, приключи с 245 гласували. Участвалите в референдума бяха 32,46 % от „гражданите” с избирателни права. От всички гласували, 192 души отговориха с "Да", 56 отговориха с "Не". Само 4 бяха недействителните бюлетини.
За референдума бяха регистрирани 3 инициативни комитета. Първата група отговаряше за техническата организация - подготовка на тъмната стая за гласуване, урна, помещение. Втората комисия имаше задача да разпечата в пълна секретност бюлетините и да подготви избирателните списъци, третата и най - голяма група следеше за сигурността, преброяването и нормалното протичане на изборен ден.
Председателят на избирателната комисия, Боян Каменов, ученик от 11 Н2, сподели пред медиите, че референдумът е преминал под знака на добрата организация, без инциденти, без регистрирани случаи на купуване и продаване на гласове. Той коментира, че относително ниска е била избирателната активност в изнесената секция в Момчилград 12,5% и много висока в Джебел - 61,53 %.
„Вие сте крачка пред другите! Учете много! Учете френски език и ще успеете!“
„Вие сте крачка пред другите! Учете много!  Учете френски език и ще успеете!“С тези думи започна презентацията на университетския преподавател отУниверситета на Лотарингия в град Нанси, Франция доцент д.т.н Анели Петрисан, бивша възпитаничка на ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали

В последния ден от седмицата във френските паралелки на Езиковата гимназия цареше нескрито оживление. Учителите и учениците се подготвяха за среща с бивша възпитаничка на Гимназията, за която върховете на науката са нейното професионално поприще и успешната житейска формула.
В препълнената актова зала френскоговорящата общност в училището очакваше срещата, организирана от преподавателите по френски език с любезното съдействие на ръководството на Гимназията.

Всички затаиха дъх при появата на младата и елегантна университетска преподавателка, която активно се занимава и с научна дейност и се впечатлиха от нейната визитна картичка. Първите й думи бяха: „Искам да изкажа своята благодарност на прекрасните ми учители по френски език Маргарита Чобанова и Цонка Пашалиева, които ми дадоха много знания не само по езика, но и ме научиха на най-важните житейски уроци – да бъда амбициозна, находчива и борбена по пътя към осъществяването на моите мечти.
Интелигентен патриотизъм, съчетан с гражданското образование в ГПЧЕ „Христо Ботев“
Интелигентен  патриотизъм, съчетан с  гражданското образование  в  ГПЧЕ „Христо Ботев“На 21 ноември в ГПЧЕ „Христо Ботев“ се състоя пресконференция с представители на местната преса, учители, ученици и родители. Поводът е представянето на проекта по гражданско образование „Ние, Републиката“ на Училищно настоятелство „Христо Ботев” към Езиковата гимназия в град Кърджали. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г., а страните донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Ръководителят на проекта и директор на ГПЧЕ „Христо Ботев“ г-жа Йорданка Чавдарова презентира проекта, който има за цел да формира гражданска позиция у младото поколение, компетентно свързана и усвоена с базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност.
В рамките на проекта са предвидени дейности, създаващи условия за развитие на извънкласни и извънучилищни дейности, за личностно развитие на всеки участник в атмосфера на толерантност и разбирателство. Чрез участието си в проекта 700 ученици на възраст 14-18 години, с помощта на 28 учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” ще утвърдят култура на толерантност, ще разберат смисъла на всеобщата европейска харта за правата на човека, ще се запознаят с правна терминология, ще упражняват правото си на избор, ще се докоснат на практика до българската парламентарна система.
В ГПЧЕ „Христо Ботев“ „търсеха човека” в Световния ден на философията
В ГПЧЕ „Христо Ботев“   „търсеха човека” в  Световния ден на философиятаТази година за първи път в ГПЧЕ „Христо Ботев” на 20 ноември беше отбелязан Световния ден на Философията, обявен за такъв от ЮНЕСКО. Oт 2002-ра година по целия свят празникът се отбелязва от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти.
По този повод учителите по философия в Езиковата гимназия Марина Димова и Венета Димитрова, заедно със своите ученици от випуск 9, 10 и 11 клас подготвиха над 100 проекта по темите „Достойнство”, „Свобода”, „Съвест”, презентации за живота и творчеството на велики философи, както и колажи със снимков материал и значими мисли. С проектите екипът от учители и ученици заедно подредиха „Кът на философията”, като училищното мото „Прочети есе - стани философ” бе съобразено с темата на честването "Философската памет и традиция". Интерес представляваха колажите на немски език, подготвени от трите паралелки в 10 клас, които от тази година изучават предмета „Етика и право” на езика на Гьоте.
Ботевски гвардейци на караул пред българско съкровище
Ботевски гвардейци на караул пред българско съкровище На 14, 15 и 16 ноември в град София в зала номер 3 на НДК се проведе „Форум на българското вино 2014”, организиран от „DiVino Taste”. Това е най-висшият български винен форум, който си поставя за цел популяризиране в България и света на качествените български вина и техните производители.
„Уайн Партнърс България” ООД и лично господин Алдин Доспатлиев бяха поканили за участие в този най-висш български винен форум Първия ученически гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали, доказал неведнъж голям професионализъм с участията си в България и по света. На него организаторите представиха един изключителен по своя замисъл и реализация продукт, а именно „BULGARIAN TREASURE” – вино, направено от най-популярния в света български сорт грозде „мавруд”, специално подбран от района на град Панагюрище, където е намерено и Панагюрското златно съкровище.
Стипендии през I срок за учебната 2014/2015 г.
Списък на одобрените ученици, които ще получават стипендии
през I срок на учебната 2014/2015 г.

Списък на одобрените ученици
Ботевци сред най-добрите в природните науки и екологията
Ботевци сред най-добрите в природните науки и екологиятаВъзпитаниците на Езиковата гимназия за пореден път доказаха, че наред с постиженията си в областта на езиците, могат да побеждават и в природните науки . Гергана Вакарелова и Лидия Стоянова от 11 клас защитиха честта на Кърджалийска област на двудневното ХІІI Национално състезание по природни науки и екология в град Видин в навечерието на Деня на будителите.Осемчленно жури от университетски преподаватели и от БАН, оцениха представянето на участниците в два състезателни дни. Състезанието включваше разработване, представяне и защита на проекти в областта на природните науки и екологията. Победата си оспорваха 32 отбора от цялата страна.
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
ПРИЗИВ
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 3

Потребители: 0

Брой потребители: 151
Най-нов: Michaeloa